Nyt gulv – hvilket gulv skal jeg vælge?

Skal du have et nyt gulv og er du i tvivl om, hvilket gulv det skal være? Der findes mange forskellige gulvtyper, men der er mange ting, som du skal tage højde for, inden du lægger et nyt gulv. Du skal bl.a. tage højde for det rum, som gulvet skal lægges i, om du ønsker gulvvarme, om gulvet skal være lyddæmpende, skridsikkert eller kunne tåle vand/fugt, om gulvet skal være nemt at rengøre og vedligeholde og naturligvis også prisen. Vi har her samlet nogle af de fedeste gulve og deres fordele og ulemper.

Trægulv

Trægulvet giver et rum et naturligt udtryk og en smuk overflade. Massive brædder af træ er nemlig næsten uopslidelige. De kan slibes og høvles igen og igen, når de bliver lidt kedelige at se på. Trægulvet er også meget nemt at rengøre, og det er også allergivenligt. Gulvet er også behageligt at gå på og giver generelt en god akustik i rummet. Gulvbrædder giver også et godt indeklima, da det både optager og afgiver fugt til rummet.

Træ er et naturligt materiale, og det betyder, at det vil ”arbejde”. De udvider sig, når det bliver fugtigt og trækker sig sammen, når det bliver tørt. Der vil derfor opstå sprækker og revner med tiden. Trægulvet egner sig derfor slet ikke til vådrum.

Betongulv

Beton fremstilles af vand, grus og cement – og det er derfor et meget billigt gulv at anlægge. Materialerne koster nemlig ikke så meget som andre tilsvarende gulvtyper. Med et betongulv får du mange forskellige muligheder. Du kan bl.a. male det, indfarve det, vokse det og polere det. Beton er også kendt for sin slidstyrke og kan derfor anvendes i alle rum, også vådrum.

Betongulve kan dog være meget hårde at gå på – især i bare fødder – og overfladen kan også virke ret kold at gå på. Et betongulv kan heller ikke lægges af en lægmand, i hvert fald ikke, hvis man ønsker et godt resultat første gang.

Epoxygulv

Epoxy er det oplagte valg til den moderne, nordiske indretning. Det fås nemlig i utroligt mange farver, designs og former, og du kan designe det helt ned til mindste detalje. Det giver dig et helt unikt gulv, som du kan tilpasse til din øvrige indretning. Epoxy er også et materiale, der kan bruges i alle rum, da det kan tåle stort set alt. Det er utrolig slidstærkt, rengøringsvenligt og skridsikkert, og det egner sig altså til både vådrum og opholdsrum.

Epoxygulvet kan være dyrt at få etableret, men til gengæld holder det utroligt længe. Epoxy er heller ikke noget, man som lægmand kan lægge helt selv. Du kan dog sagtens få et smukt gulv, hvis du tager Epoxy Design & Industri med på råd.

Vinylgulv

Vinyl fremstilles af en blanding af pvc, flor, råolie, phthalater og andre blødgørende stoffer. Vinyl er generelt meget slidstærkt og et godt valg til bl.a. køkken, bryggers og entre. Det kan fås i mange forskellige farver og mønstre og kan blive 100 % vandfast, hvis det svejses sammen. Vinyl er også nemt at vedligeholde og rengøre.

Vinyl er dog et plastmateriale, hvilket betyder, at det med tiden kan blive ”stift”. Det kan heller ikke repareres eller renoveres. På grund af dets ”blødhed” vil tunge møbler også kunne lave mærker i gulvet, som ikke kan repareres.