Hvordan vælger du den bedste momentnøgle?

momentnoegle-carl-ras-skruetraekker

En momentnøgle er et værktøj, der gør det muligt for en at kontrollere cirkulær kraft, eller drejningsmoment, når man sætter, fjerner eller strammer en bolt eller en møtrik. Det findes i mange forskellige stilarter og niveauer af kompleksitet afhængigt af dens applikationer.

En momentnøgle er en god ting at have i sin værktøjskasse. Når du først har spændt bolten eller møtrikken med en topnøgle, tager momentnøglen over, så du opnår den helt korrekte tilspænding. Du kan få momentnøgler i mange størrelser. Størrelsen afhænger af, hvor mange newtonmeter (Nm), momentnøglen skal kunne spænde med.

Kalibering af momentnøgler

Momentnøgler bør kalibreres minimum hver andet år, for at sikre, at momentet passer, så du undgår upræcise tilspændinger.

Hvorfor skal du bruge en momentnøgle?

I mange situationer, er det en rigtig god idé at anvende en momentnøgle i fm. tilspænding af bolte og møtrikker. Det handler ikke altid om at spænde mest muligt, men derimod at spænde så korrekt som muligt. Det kan være afgørende i forhold til det materiale, man arbejder med – eller en forudsætning for sikkerhed. Et godt eksempel kunne være, når man spænder hjul på en bil. Her er det afgørende, at hjulboltene er spændt hårdt nok, for at sikre, at hjulene ikke sidder løst. Omvendt er det også – afhængigt af ens fælge – vigtigt, at man ikke spænder for hårdt, da det kan gøre fælgene skæve og således forårsage ujævnt slid på dækkene. Aluminium er blødere end stål, hvorfor der også kan være forskel på, hvor hårdt man skal spænde sine alufælge i forhold stålfælge.

Manuel eller digital momentnøgle?

Den klassiske momentnøgle er den manuelle, hvor du selv justerer momentet typisk i toppen af momentnøglen. Men du kan også få digitale momentnøgler, hvor du kan indtaste ønsket moment i et display, som også kan vise momentet, mens du arbejder med den. Her har du også mulighed for at bruge tidligere indstillinger. Du er velkommen til at kontakte vores kundeservice for mere information om eller bestille en digital momentnøgle.