Få mere naturligt lys ind i din bolig

Dagslyset betyder generelt rigtig meget for vores velbefindende – og der er mange fordele forbundet med at få naturligt lys ind i boligen. Dagslys gør os gladere, giver os det nødvendige D-vitamin og modvirker vinterdepression. Dagslyset har også indvirkning på vores koncentrationsevne og vores søvnkvalitet. Sidst men ikke mindst bidrager det også til opvarmning af boligen. Dagslyset har altså stor betydning for vores velbefindende, og det er altså ikke en dårlig idé at kigge på, hvad man kan gøre for at få mere naturligt lys ind i boligen. I denne artikel har vi samlet __ tips til at få mere naturligt lys ind i boligen.

Udnyt de lyse farver

Lyse farver reflekterer lyset og trækker lyset længere ind i rummet, imens mørke farver absorberer lyset og får det til at virke mindre. Det er derfor altid en god idé at vælge lyse farver til både vægge, lofter og gulve for at få mest muligt ud af dagslyset. Det betyder dog ikke, at du skal holde dig helt væk fra farver. Du kan med fordel fremhæve et stort møbel som f.eks. en sofa i en kontrastfarve. Hvis du kun bruger farven på en mindre overflade i rummet, skaber det en kontrast til lyset, som faktisk kan få rummet til at virke større.

Ryd vindueskarmen

Lyset kommer ind gennem vinduet, men hvis vinduet er fulde af planter, pynt og andre ting, så har lyset ikke den optimale indgangsvinkel. Det er derfor en god idé at flytte høje planter, lysestager og lignende væk fra vindueskarmen – eller skift til f.eks. glasvaser, som kan reflektere lyset. Du behøver ikke smide dine planter og pynt væk, men kan i stedet stille dem på gulvet eller hænge dem op i stedet for.

Fjern forhindringer udendørs

Det er ikke kun planter og pynt i vindueskarmen, der kan forhindre, at dagslyset finder vej ind i boligen. Det kan også være forhindringer udenfor i form af f.eks. træer, hække, et skur eller noget helt tredje. Hvis det er dine egne, kan du altså skabe en masse lysindfald ved f.eks. at få hækken klippet længere ned eller ved at beskære træerne. Topkapning kan f.eks. gøre underværker, hvis du har et stort træ, der skygger for dagslyset. Læs mere her.

Vask vinduer oftere

Beskidte vinduer kan også bidrage til at du ikke får mest muligt ud af dagslyset. Det kan altså gøre en kæmpe forskel, hvis du blot husker på at vaske dine vinduer 3-4 gange om året, dog gerne lidt oftere i sommerperioden eller hvis du bor tæt på træk eller ved havet. Nyvaskede vinduer kan nemlig gøre underværker for lysindfaldet i din bolig.