Derfor skal du bekæmpe flagermusen

I Danmark har vi mange skadedyr, som kan gøre livet meget surt for os – skadedyr, som kan ødelægge vores hjem, sprede sygdomme og efterlade forfærdelige stanke. Vi taler selvfølgelig her om både rotter, mus og mår – men faktisk også flagermusen. Det er nok de færreste, der tænker på flagermusen, når de oplever, at de har besøg af uønskede gæster, men flagermusen er faktisk lige så meget et skadedyr, du absolut ikke vil have besøg af, som f.eks. rotten eller husmåren.

Flagermusen er for det første en meget larmende gæst, ligesom husmåren. Den er nemlig blind og orienterer sig via sonar og ultralyd, så jo flere flagermus, du har besøg af, jo mere larm vil der også være – især om natten, når resten af husets beboere sover, da flagermusen er nataktiv. Derudover er flagermusen også kendt for at efterlade ildelugtende urin og ekskrementer over alt, hvor den kommer forbi – en lugt, som beskrives som kvalmende, sødlig og ammoniakagtig. Det er en stank, som du skal leve med i dit hjem, men det er faktisk slet ikke det værste. Denne stank tiltrækker nemlig andre skadedyr, som du absolut ikke vil have besøg af og som kan være meget svære at slippe af med igen, heriblandt væggelus. De elsker at bo i bl.a. sengetøj, puder og dyner og efterlader os med røde mærker fra deres bid, imens vi sover.

Flagermusen er altså slet ikke en sød lille gæst, som du gerne vil have besøg af. Hvis du har flagermus på loftet, skal du derfor gå i gang med bekæmpelsen så hurtigt som overhovedet muligt, inden du får en helt koloni af uønskede gæster på loftet. Selve bekæmpelsen er dog ikke nødvendigvis så let som du måske håber. Flagermusen er nemlig fredet, så du må ikke gøre noget, der kan slå den ihjel eller ødelægge deres ynglepladser. Du må altså ikke bruge hverken gift eller fælder – og det må en professionel skadedyrsbekæmper heller ikke.

Heldigvis findes der dog en anden løsning, som er helt og aldeles lovlig – og faktisk heller ikke kræver de store tiltag fra din side. Den løsning er Gnaversirenen – et ultralydsapparat, som udsender en højfrekvent lyd, der giver flagermus stress og sender dem på flugt fra din bolig. Du slipper altså af med en uønsket gæst helt uden at bruge gift eller fælder – og du har ikke selv nogle ulemper at se frem til. Mennesker og almindelige husdyr som hunde og katte kan nemlig ikke høre den højfrekvente lyd.