5 ting, du skal ordne, hvis din have skal overleve vinteren

Der er nogle ting, der skal ordnes i haven, inden kulden for alvor er over os. I denne artikel har vi samlet 5 ting, der skal ordnes, hvis du altså gerne vil have at din have overlever vinteren.

Gennemgå frugttræerne

Hvis du har frugttræer i haven, så er det meget vigtigt, at du får gennemgået dem for frugter med orm og syge frugter generelt og får dem fjernet. Hvis de ikke bliver fjernet, lægger de nemlig op til et nyt angreb næste år. Det er også en god idé at sikre beskæring af træerne i god tid, inden det bliver for koldt. Hvis det bliver for koldt, er træerne allerede gået i vinterhi og er så meget modtagelige over for bl.a. svampe og sygdomme.

Pak havemøbler og krukker væk

Havemøbler og krukker kan ikke nødvendigvis overleve vinteren, hvis du ikke gør noget som helst for det. Du bør derfor rense og stille potter og krukker til side. De tåler nemlig ikke for kold en temperatur i længere tid. De kan med fordel stilles på et bord eller i en reol, så de ikke står på den kolde jord. Havemøblerne bør også blive gennemgået og vedligeholdt igennem vinteren. De skal gerne stå et frostfrit sted, hvor de heller ikke bliver udsat for regnvejr og fugt fra jorden. Her er et skur eller en garage et oplagt sted, men ellers er det en god idé at vælge et overdækket sted med tørvejr – og gerne med plastikposer under benene.

Tøm køkkenhaven

Det er meget få afgrøder, der kan klare vinteren og stærk frost – og det kan de fleste afgrøder i køkkenhaven heller ikke. Frostfølsomme afgrøder bør derfor taget op og lægges et frostfrit sted. Rodfrugter kan godt klare sig, men de skal tildækkes – men rodfrugter, som stikker op af jorden, skal tages op og opbevares frostfrit.

Klip ikke græsset for kort

Din græsplæne kan godt overleve vinteren, men der er nogle ting, du kan gøre for at hjælpe den lidt på vej. Vi anbefaler at du foretager den sidste klipning, når jorden er kommet ned omkring 5 grader, da græsset her stopper med at gro. Det kan være tillokkende at skabe en flot trimmet græsplæne vinteren over, men det er faktisk bedst at stoppe ved de lidt længere græsstrå, da det giver græsset mere styrke.

Sats på erantis og vintergækker

Hvis du gerne vil have en smuk have om vinteren med pyntende blomster, så bør du satse på erantis og vintergækker. Der er dog også andre planter, der kan pynte om vinteren, heriblandt mange skærmplanter, som får smukke frøstande, når deres blomster visner, f.eks. løvehale, fennikel og skærmliljer. Derudover er det også altid en god idé at have stedsegrønne træer og planter, da de ikke mister deres blade i efteråret, men står i fuld flor året rundt.

Hvis du ikke har grønne fingre eller simpelthen ikke har tiden til at sørge for at haven er dækket godt ind inden frosten kommer, anbefaler vi, at du investerer i haveservice hos denne anlægsgartner i Kolding. Med hjælp fra en anlægsgartner kan du vide dig sikker på, at din have er i gode hænder hele året rundt, så du kan nyde den, når du har tid og lyst.